Likér ořechovka nebo višňovka
Ořechovka
10-15 zelených ořechů, hřebíček, skořice, 0,5l vody, 0,5kg cukru, 1l vodky.
postup
Ořechy rozkrojit napůl a dát do skleněné láhve(3 litrovka), zalít vodkou, přidat koření, zamíchat a nechat odležet 6 týdnů.
Po 6ti týdnech přecedit a přilít svařený cukr s vodou.
Opět odležet 4 týdny.
Stočit do skleněných lahví po alkoholu (rum ap.)
a odležet 1/2 roku ve tmě. Potom je likér hotový.
Višňovka
1,5kg višní, 600g cukru, 1l vody, skořice, hřebíček, 0,5l vodky.
postup
Višně vypeckovat, dát do sklenic (3 litrovky), přidat skořici a hřebíček, zalít vodkou a svařeným cukrem s vodou.
Nechat 3-4 týdny odležet. Stočit do sklenic a hned můžeme pít.
postup II
vypeckovat višně a postup jako u ořechovky, ale nemusí se nechávat půl roku odležet.
poznámka
pokud nám višně zkvasí, přidáme vodu, podle chuti cukr, kvasinky a uděláme víno